Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Την εκβίαζε και την γκρέμισε από την κορυφή μέσω Ιντερνετ!

Τη συγκλονιστική ιστορία μιας μαθήτριας, κόρης πασίγνωστου Αθηναίου επιχειρηματία, η οποία έπεσε θύμα διαδικτυακού εκβιασμού από συμμαθητή της που ήθελε με αυτό τον τρόπο να της στερήσει την πρωτιά στην τάξη φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Espresso».

«Χάνω το παιδί μου, σε παρακαλώ βοήθησέ με. Κάνε κάτι, βρες τον ένοχο» ήταν η δραματική έκκληση του πατέρα της μαθήτριας στον διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον οποίο απευθύνθηκε για να καταγγείλει το περιστατικό και να σώσει το παιδί του από τον διασυρμό και την κατάθλιψη.

Πολλοί μαθητές, κυρίως καλών ιδιωτικών σχολείων, έχουν πέσει θύματα του «σάιμπερ μπούλινγκ», όπως λέγεται η κακοποίηση μέσω του Διαδικτύου. Το φαινόμενο αυτό έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του και στη χώρα μας, σημαίνοντας συναγερμό στις διωκτικές αρχές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μαθητών, κυρίως ακριβών σχολείων της Αθήνας, που δυσφημούν συμμαθητές τους στο Διαδίκτυο με διάφορες αναρτήσεις, ακόμα και γυμνές φωτογραφίες, με σκοπό να μειωθεί η απόδοσή τους στα μαθήματα και να «ανακηρυχθεί» πρώτος σε επιδόσεις μαθητής ο εκβιαστής.

Η περιπέτεια της άριστης μαθήτριας ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική σεζόν, όταν φοιτούσε στην Γ’ Λυκείου σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών στα βόρεια προάστια. Ηταν η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου και τον έπαινο τον είχε στην τσέπη της. Ανταγωνιστής της ήταν ένας συμμαθητής της από την ίδια τάξη και μάλιστα γείτονάς της στην ίδια ακριβή περιοχή των Αθηνών στα βόρεια προάστια. Και οι δύο είναι γόνοι γνωστών επιχειρηματιών.

Στη μέση της σχολικής χρονιάς η απόδοση της νεαρής μαθήτριας ξαφνικά κατρακύλησε από το 19,8 στο 11, ενώ η ίδια άρχισε να εμφανίζει έντονα σημάδια κατάθλιψης και άρνησης για το σχολείο. Ανάστατοι οι γονείς της προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Τελικά, το παιδί τούς αποκάλυψε το μυστικό. Αγνωστος είχε δημιουργήσει σελίδα στο Facebook με το δικό της προφίλ και είχε αναρτήσει φωτογραφίες-προϊόν φωτομοντάζ, στις οποίες η κοπέλα εμφανιζόταν σε άσεμνες στάσεις, ενώ υπήρχαν και λεζάντες με επικριτικά σχόλια.

Η ανάρτηση αυτή στο Διαδίκτυο είχε ως αποτέλεσμα η αριστούχος μαθήτρια να γίνει αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές της, συμπεριφορά την οποία το παιδί δεν μπόρεσε να διαχειριστεί, γι’ αυτό έπαθε κατάθλιψη και εγκατέλειψε και τα μαθήματά της.
Ο πατέρας της μόλις έμαθε το τρομερό μυστικό της κόρης του απευθύνθηκε αμέσως στην Ασφάλεια και στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί μετά από έρευνες λίγων ημερών εντόπισαν τον ένοχο και τον συνέλαβαν.

Δράστης ήταν ο συμμαθητής της, που βρήκε αυτόν τον τρόπο για να της πάρει την πρωτιά. Το μοναδικό κίνητρο του νεαρού πλουσιόπαιδου δεν ήταν άλλο από την πρωτιά στα μαθήματα, την οποία ήθελε για τον εαυτό του, αλλά δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τη συμμαθήτριά του.

Η υπόθεση δεν κατέληξε στα δικαστήρια, καθώς η οικογένεια της κοπέλας απέσυρε τη μήνυση. Αλλωστε, οι δύο οικογένειες εκτός από γείτονες είχαν και έχουν στενή φιλική σχέση, και έτσι συμβιβάστηκαν... Ο αδίστακτος μαθητής άλλαξε σχολείο, αφού αποβλήθηκε στη μέση της σχολικής χρονιάς από το ακριβό ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούσε. Οσο για την αριστούχο μαθήτρια, συνέχισε τις σπουδές της, πήρε το απολυτήριό της, με άριστα βέβαια, και τώρα αριστεύει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Χάρβαρντ, όπου ήδη έχει αποσπάσει έπαινο σπουδών από το πρώτο κιόλας έτος.

Το φαινόμενο του «σάιμπερ μπούλινγκ», της νέας νοσηρής μόδας του διαδικτυακού εκβιασμού από μαθητές, εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στη χώρα μας. Ηδη από πέρυσι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχει καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις εκβιασμού με κίνητρο την απόσπαση χρημάτων, ενώ έξι περιστατικά αφορούσαν τον ανταγωνισμό μεταξύ μαθητών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, που συναντάται κυρίως μεταξύ των μαθητών των καλών ιδιωτικών σχολείων της Αττικής. Ηδη στην Ασφάλεια έχουν εξιχνιάσει το 2010 τρεις τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο θεωρούν ότι είναι πολύ περισσότερες, απλώς δεν έχουν καταγγελθεί.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...