Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Ανήλικοι «παγιδευμένοι» στο διαδίκτυο

«Παγιδευμένα» στα επικίνδυνα μονοπάτια του διαδικτύου βρίσκονται πολλά παιδιά, χωρίς καν να το αντιληφθούν. Ανήλικα κορίτσια ή αγόρια συζητούν σε chat rooms για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου με παιδόφιλους, που παρουσιάζονται σαν μαθητές γυμνασίου. Νεαρά άτομα απειλούν να αυτοκτονήσουν, επειδή έχασαν σε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί μπροστά σε υποθέσεις που σοκάρουν, ενώ κάνουν λόγο για απίστευτη ευρηματικότητα των ατόμων που προσπαθούν να προσεγγίσουν ανήλικα. Καταστρώνουν λεπτομερή σχέδια, κατορθώνουν να δημιουργήσουν ψεύτικους «χαρακτήρες», τους οποίους χρησιμοποιούν σαν «δόλωμα». Την «τιμητική» του φαίνεται πως έχει το τελευταίο διάστημα το facebook, όπου επιτήδειοι αναζητούν τη... λεία τους παρουσιάζοντας ψεύτικα προφίλ. Ωστόσο, «παγίδες» κρύβονται και σε πολλές ακόμη ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε chat rooms.
Οι παγίδες του facebook
Από την αρχή της χρονιάς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με 42 υποθέσεις που αφορούσαν παιδική πορνογραφία, προσπάθεια προσέγγισης ανηλίκων από ενήλικες, αλλοίωση στοιχείων σε προφίλ, αλλά και αγγελίες από εκδιδόμενες γυναίκες, ενώ σε όλα κοινός παρονομαστής ήταν το facebook. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αξιωματικοί, ορισμένα άτομα, στην προσπάθειά τους να «παγιδεύσουν» ανηλίκους, έχουν φροντίσει να... εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ακόμη και με τα μαθήματα που διδάσκονται στις α' και β' γυμνασίου. Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ, παρουσιάζονται σαν μαθητές, ενώ, μόλις εντοπίσουν το υποψήφιο θύμα, προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του συζητώντας αρχικά για τα... μαθήματα του σχολείου. Αργότερα η συζήτηση στρέφεται γύρω από θέματα σεξουαλικού περιεχομένου και ξαφνικά το μικρό παιδί αρχίζει να δίνει πληροφορίες για τον εαυτό του πιστεύοντας ότι μιλάει με κάποιο συνομήλικο. «Είσαι όμορφη;», «Τι σου αρέσει;», «Είχες ποτέ σεξουαλική επαφή;», «Θα ήθελες να συναντηθούμε;» είναι μερικές από τις πιο αθώες ερωτήσεις ενός άνδρα προς ανήλικο κορίτσι, κάτω των 15 ετών, με το οποίο συνομιλούσε σε chat room.
Ακατάλληλες συζητήσεις
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αστυνομικοί, σχεδόν κάθε συζήτηση με ανήλικο στο διαδίκτυο πολύ γρήγορα καταλήγει σε σεξουαλικά θέματα, είτε γιατί κάποιος επιτήδειος τη «σπρώχνει» προς τα εκεί, είτε γιατί τα περισσότερα παιδιά «ψάχνονται» σεξουαλικά. Μόλις εμφανιστεί σε κάποιο chat room κάποιο άτομο το ψευδώνυμο του οποίου ή όσα λέει παραπέμπουν σε ανήλικο, τότε είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί «βροχή» απαντήσεων από άτομα που θα προσπαθήσουν να το προσεγγίσουν έχοντας στο μυαλό τους αρρωστημένες καταστάσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο υποθέσεις που βγήκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες με τη σύλληψη στη Θεσσαλονίκη ενός 28χρονου και ενός 46χρονου, οι οποίοι «παγίδευαν» αγοράκια στο διαδίκτυο, καθώς και του δήθεν φωτογράφου μοντέλων από την Πέλλα, που ξεγελούσε και φωτογράφιζε γυμνά ανήλικα κορίτσια. Από πληροφορίες προκύπτει ότι ο τελευταίος φωτογράφιζε κάποια από τα κορίτσια επί τέσσερις και πέντε μήνες, ενώ ορισμένες από τις φωτογραφίσεις έγιναν ταυτόχρονα με δύο κορίτσια σε στάσεις που παρέπεμπαν σε ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο.
Θα αυτοκτονούσε γιατί... έχανε
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι, όμως, και οι περιπτώσεις που αφορούν αυτοκτονίες ανηλίκων ή ενηλίκων. Κάποιες από αυτές, εξηγούν αστυνομικοί, γίνονται για... πλάκα από άτομα που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή, ενώ άλλες αξιολογούνται από τις αρχές ως σοβαρά περιστατικά. «Θα αυτοκτονήσω εάν δεν κερδίσω», έγραφε το μήνυμα που είχε αναρτήσει ένας νεαρός σε chat room, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις διωκτικές αρχές. Τελικά, οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα νεαρό που έπαιζε επί μέρες κάποιο παιχνίδι με χαρακτήρες, αλλά... απογοητεύτηκε επειδή έχανε συνεχώς.
Παράλληλα, πολλές υποθέσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί οι αστυνομικοί αφορούν την αλλοίωση στοιχείων σε προφίλ στο facebook ή ακόμη και τη δημιουργία νέων προφίλ με τα στοιχεία ανυποψίαστων ατόμων, στα οποία αναφέρονται μάλιστα και προσβλητικά σχόλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο facebook υπάρχουν ακόμη και αγγελίες για ερωτικές συνευρέσεις από γυναίκες, οι οποίες ενημερώνουν μάλιστα τους υποψήφιους πελάτες ότι μπορούν να τους επισκεφτούν και στο... χώρο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...