Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς σφίγγει ο κλοιός διαδικτυακής λογοκρισίας

Κατηγορώντας τη Google για προσβολές κατά της Τουρκίας αλλά και για... φοροδιαφυγή, η Άγκυρα σφίγγει τον κλοιό λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, όχι όμως χωρίς να συναντά αντιδράσεις. Στις φωνές όσων προειδοποιούν για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης προστίθεται τώρα ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που απαγορεύουν το YouTube και εμποδίζουν την πρόσβαση στο Google» έγραψε ο Γκιούλ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Προειδοποίησε ότι η διαδικτυακή φραγή «εμποδίζει την Τουρκία να ενταχθεί στον κόσμο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε την υπηρεσία YouTube -η οποία ανήκει στη Google- ότι επιδίδεται σε «πόλεμο κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας». Πέτρα του σκανδάλου ήταν διάφορα βίντεο που σχολιάζουν τον Κεμάλ Ατατούρκ η περιέχουν ανάλογο «προσβλητικό» περιεχόμενο.

Η αρχή της υπόθεσης πάει πίσω στο 2007, όταν η Τουρκία ψήφισε νόμο κατά του κυβερνοεγκλήματος σε μια προσπάθεια να πατάξει την παιδική πορνογραφία, τον ηλεκτρονικό τζόγο και την τρομοκρατική προπαγάνδα.

Ο νόμος ενεργοποιήθηκε το 2008 όταν η Άγκυρα επέβαλε φραγή στο YouTube λόγω βίντεο που ανέβαζαν οι χρήστες για να σατιρίσουν τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Φέτος τον Ιούνιο η Τουρκία επέκτεινε την απαγόρευση και σε άλλες υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιούν τις ίδιες διαδικτυακές διευθύνσεις (IP) με το YouTube, αναφέρει τώρα το Associated Press.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Radikal, ο καθηγητής Επικοινωνίας Χαλούκ Σαχίν προειδοποίησε ότι «αν η κυβέρνηση δεν βάλει τέρμα στην απαγόρευση που επεκτάθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Google [...] το όνομα του [πρωθυπουργού] Ταγίπ Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία δίπλα στο όνομα του εχθρού του Διαδικτύου Αχμαντινετζάν [του προέδρου του Ιράν]».

Το θέμα έφερε στο τουρκικό Κοινοβούλιο το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ολόκληρη η Τουρκία έχει αναστατωθεί. Οι αντιδράσεις, η κριτική, οι διαδηλώσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τη λογοκρισία στη χώρα μας» είπε ο βουλευτής Εμ.Χαλιτζί.

Η κυβέρνηση κατηγορεί όμως τη Google όχι μόνο για διασπορά προσβλητικού και ακατάλληλου περιεχομένου αλλά και για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κολοσσός του Διαδικτύου χρωστάει στο τουρκικό δημόσιο 30 εκατ. λίρες (16 εκατ. ευρώ) από φόρους σε διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Από την πλευρά της, η Google εξέφρασε την απογοήτευσή της για το διαδικτυακό μπλόκο και διαβεβαίωσε ότι δεν χρωστάει χρήματα στην Τουρκία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...