Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Μπαγκλαντές: Μπλόκαραν το Facebook και συνέλαβαν χρήστη του Ίντερνετ


Ακόμη ένα περιστατικό λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, με «πρωταγωνιστή» και πάλι τα σκίτσα του Μωάμεθ καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές του Μπαγκλαντές απαγόρευσαν την πρόσβαση στο Facebook, με το αιτιολογικό ότι ένας χρήστης της δημοφιλούς υπηρεσίες είχε αναρτήσει «ειρωνικά» σκίτσα και φωτογραφίες του προφήτη Μωάμεθ και των πολιτικών ηγετών της χώρας. Μάλιστα, ο εν λόγω χρήστης συνελήφθη από την αστυνομία.


Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές διέταξε την «προσωρινή διακοπή» της υπηρεσίας. «Τα σκίτσα προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα των Μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», δήλωσε ο Hasan Mahmud Delwar, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών του Μπαγκλαντές.

Ένας άνδρας συνελήφθη από άνδρες του «Τάγματος Ταχείας Δράσης κατά του Εγκλήματος». Αξιωματούχοι του σώματος υποστήριξαν ότι ο συλληφθείς χρησιμοποιούσε τουλάχιστον έξι λογαριασμούς στο Facebook για να δημοσιεύει τα επίμαχα σκίτσα.


Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Ντάκα, ζητώντας να απαγορευθεί το Facebook. Αφορμή αποτέλεσε η διαδικτυακή εκστρατεία που καλούσε τους χρήστες τους Facebook να ζωγραφίσουν τον Μωάμεθ, η οποία θεωρήθηκε «βλάσφημη».


Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και στο Πακιστάν, οι αρχές του οποίου μπλόκαραν το Facebook, το YouTube, τη Wikipedia και το Flickr, όταν παρόμοια σκίτσα έκαναν την εμφάνισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...