Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Η Κίνα ανανεώνει την άδεια της Google μετά τη σύγκρουση για τη λογοκρισία

Οι κινεζικές αρχές ανανέωσαν τελικά την άδεια λειτουργίας της Google στην εγχώρια αγορά, παρά την απειλή του αμερικανικού κολοσσού ότι θα αποχωρούσε από τη χώρα λόγω της εκτεταμένης διαδικτυακής λογοκρισίας.

Παραμένει πάντως ασαφές αν η Google θα προσφέρει στους Κινέζους χρήστες την υπηρεσία της μηχανής αναζήτησης, ή αν θα περιοριστεί σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το κατέβασμα μουσικής και η επικερδής διαδικτυακή διαφήμιση.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που εξασφαλίσαμε την ετήσια ανανέωση της άδειας λειτουργίας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στους χρήστες μας στην Κίνα» περιορίστηκε να δηλώσει ο Έρικ Σμιντ, διευθύνων σύμβουλος της Google.

H Google είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στις αγορές και στους καταναλωτές τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι σκόπευσε να εγκαταλείψει την αγορά της Κίνας λόγω της λογοκρισίας αλλά και των αλλεπάλληλων κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων κατά της ίδιας και άλλων αμερικανικών εταιρειών.

Από το Μάρτιο, η Google είχε αρχίσει να παραπέμπει τους Κινέζους χρήστες της μηχανής αναζήτησης στον δικτυακό τόπο της για την αγορά του Χονγκ Κονγκ, του οποίου τα αποτελέσματα δεν λογοκρίνονταν.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία διέκοψε αυτή την τακτική, κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές δείχνει ότι η Google είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί.

Στην κινεζική αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, το μερίδιο Google περιορίζεται στο 30%, ενώ τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 60%, έχει η κινεζική μηχανή Baidu.

Πάντως καμία εταιρεία του Διαδικτύου δεν θα είχε συμφέρον να αποχωρήσει από την Κίνα, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο διαδικτυακό πληθυσμό με σχεδόν 400 εκατομμύρια χρήστες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...