Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Oι υπερυπολογιστές της IBM έχουν την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση στον κόσμο

Το πανεπιστήμιο του Μισισίπι χρησιμοποιεί τον πιο αποτελεσματικό Cluster τεχνολογίας x86 στον κόσμο για επιστημονικές έρευνες, όπως η μοντελοποίηση τυφώνων στον Κόλπο των ΗΠΑ

Aθήνα – Σύμφωνα με την τελευταία λίστα Supercomputing «Green500», η οποία ανακοινώθηκε στο Green500.org, οι
υπερυπολογιστές  της IBM (NYSE: IBM) αναδείχθηκαν ως οι πιο ενεργειακά αποδοτικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
   
Η λίστα καταδεικνύει ότι 17 από τους κορυφαίους 20 πιο ενεργειακά αποδοτικούς υπερυπολογιστές στον κόσμο βασίζονται σε τεχνολογία high performance  computing από την ΙΒΜ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει υπερυπολογιστές από την Κίνα μέχρι την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για ποικίλες εφαρμογές, όπως η αστρονομία, η πρόγνωση καιρού και η φαρμακευτική έρευνα. Η IBM κατέχει επίσης τις 65 από τις 100 πρώτες θέσεις της λίστας.

Η ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ανά watt για τα πιο απαιτητικά υπολογιστικά φορτία εργασίας, αποτελεί μια βασική αρχή του σχεδιασμού ανάπτυξης των συστημάτων της IBM. Τα συστήματα της ΙΒΜ είναι τα πιο αποδοτικά ενεργειακά, καθώς και τα πιο προσιτά οικονομικά. Οι συγκεκριμένοι υπερυπολογιστές επιτρέπουν στους πελάτες της IBM τη μείωση κρίσιμων εξόδων, ελαττώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και τις δαπάνες που σχετίζονται με το σύστημα ψύξης. Για παράδειγμα, οι πελάτες που επιδιώκουν να επιτύχουν επιδόσεις petascale και διαθέτουν συστήματα που βασίζονται στους IBM Blue Gene/P – οι οποίοι είναι πάνω από 40% περισσότερο ενεργειακά αποδοτικοί από άλλους υπερυπολογιστές στην αγορά (1) –μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια άνω του 1 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

Επιπλέον, για δεύτερη φορά, τα τρία QPACE συστήματα που βασίζονται στον επεξεργαστή της IBM PowerXCell 8i αναδείχθηκαν ως τα πλέον ενεργειακά αποδοτικά συστήματα στον κόσμο. Αντίστοιχα, το Julich Supercomputing Centre της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο του Regensburg και το Πανεπιστήμιο του Wuppertal στοχεύουν για την πρώτη θέση στον κατάλογο του Green500. Τα συστήματα παράγουν το καθένα ξεχωριστά περισσότερα από 773 MFLOPS (millions of floating point operations per second) ανά ενεργειακό Watt.
  
Η IBM διαθέτει την  ευρύτερη γκάμα υπερυπολογιστών γενικής εφαρμογής, που εκπροσωπείται στη Λίστα Green500, συμπεριλαμβανομένων των Blue Gene, Power servers, System x iDataPlex, BladeCenter και των υβριδικών συστημάτων clusters.
    
Στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι (Mississippi State University) λειτουργεί το πλέον ενεργειακά αποδοτικό cluster τεχνολογίας x86 στην λίστα, το οποίο κατατάσσεται στην 9η θέση στη λίστα του Green500. Το  cluster σύστημα IBM iDataPlex στεγάζεται στο τμήμα του πανεπιστημίου High Performance Computing Collaboratory (HPC2) και προσφέρει πέντε φορές υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα cluster που δεν ανήκε στην IBM, ενώ καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί το iDataPlex μαζί με το IBM Rear Door Heat eXchanger, το οποίο ουσιαστικά βοηθάει στην ψύξη ολόκληρου του data center του πανεπιστημίου.
  
Το συγκεκριμένο cluster iDataPlex υποστηρίζει ένα ευρύ σύνολο διεπιστημονικών ερευνητικών έργων, από την αεροδιαστημική και τη μηχανική ρευστών μέχρι τη μοντελοποίηση τυφώνων στον κόλπο των ΗΠΑ. Το διαθέσiμο cluster αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα  υπερυπολογιστών που είχε ποτέ το Πανεπιστήμιο και θα επιτρέψει στους ερευνητές την αντιμετώπιση πιο περίπλοκων προβλημάτων, όπως η εκτέλεση κώδικα που χρησιμοποιεί το κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μarshall της NASA για την ανάλυση και μελέτη των συστημάτων προώθησης των διαστημικών λεωφορείων.
  
«Το cluster IBM iDataPlex θα μας επιτρέψει την επιτάχυνση σημαντικών ερευνών του πανεπιστημίου – συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις – ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος  ενέργειας και ψύξης και καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο" δήλωσε ο Trey Breckenridge,  υπεύθυνος για τη λειτουργία των συστημάτων high performance computing για το HPC2 του πανεπιστημίου του Μισισίπι. "Αυτό συνάδει με τους στόχους που έχει θέσει το πανεπιστήμιο σε ότι αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση και εξασφαλίζει τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του Πανεπιστημίου".
  
Το cluster του πανεπιστημίου του Μισισίπι αποτελείται από τρία πλήρη racks iDataPlex. Ο μέσος πελάτης που χρησιμοποιεί τρία racks iDataPlex μαζί με το IBM Rear Door Heat e-Xchanger μπορεί να αναμένει την εξοικονόμηση 16.000 δολαρίων ανά έτος σε κόστος  ενέργειας (2).
    
Η λίστα Green500 δημοσιεύεται από το Green500.org και ταξινομεί τους υπερυπολογιστές της λίστας TOP500 ανάλογα με την ενεργειακή απόδοσή τους.
    
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Λίστα Green500 είναι διαθέσιμη στην http://www.green500.org
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Λίστα TOP500 είναι διαθέσιμη στην http://www.top500.org
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την IBM και τις HPC Λύσεις: www.ibm.com / deepcomputing
  
1.) Με βάση τη λίστα TOP500 που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, 2010.
(2) Συγκρίνει 6 racks iDataPlex (504 servers) με το υδρόψυκτο IBM Rear Door Heat eXchanger έναντι 12 racks με τον κλασικό τρόπο ψύξης αέρα (504 servers). iDataPlex (84 server) rack power = 23.9kW. Κλασικό rack (42x 1U servers) ισχύος = 12.8kW. Θεωρείται ως χρέωση, 0,10 δολάρια kW-h αναλογία και 24ωρη x 365 ημέρες λειτουργία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...