Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το PlayBook της RIM ο νέος αντίπαλος του iPad

Ενα υψηλών προδιαγραφών νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet) παρουσίασε η καναδική εταιρία Research In Motion (RIM), κατασκευάστρια του κινητού Blackberry, η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον ελληνικής καταγωγής Μάικ Λαζαρίδη.
Ένα υψηλών προδιαγραφών νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet) παρουσίασε η καναδική εταιρία Research In Motion (RIM), κατασκευάστρια του κινητού Blackberry, η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον ελληνικής καταγωγής Μάικ Λαζαρίδη.
Το Blackberry Playbook, που ζυγίζει 400 γραμμάρια, "ρίχνει το γάντι" στο iPad της Apple και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να "βάλει πόδι" η καναδική εταιρία στην ολοένα διευρυνόμενη αγορά της νέας κατηγορίας υπολογιστών, οι οποίοι συνδυάζουν χαρακτηριστικά μικρών φορητών (netbooks), "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smartphones) και συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-readers).
Το PlayBook, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή 1 Ghz με το νέο λειτουργικό σύστημα QNX, οθόνη αφής επτά ιντσών, δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης (μια μπροστά και μια πίσω) που θα επιτρέπουν βιντεο-διασκέψεις, ασύρματη σύνδεση Wi-Fi και Bluetooth (πρέπει να συνδεθεί όμως μέσω ενός κινητού Blackberry σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να έχει 3G δυνατότητες), ενώ υποστηρίζει την τεχνολογία Flash της Adobe (αντίθετα με το iPad).
Η νέα "ταμπλέτα", η οποία κυρίως "στοχεύει" σε επιχειρηματικό και επαγγελματικό κοινό (αντίθετα με το iPad που απευθύνεται στο ευρύ κοινό), αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2011, ενώ στο μεταξύ μπορεί να έχουν εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων και άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα από άλλες εταιρίες, όπως οι Hewlett-PackardToshiba Lenovo, Αsus, HTC, Acer, Cisco κ.α. Ήδη, στην αγορά πρόσφατα, κυκλοφόρησαν σχετικά προϊόντα από τη Samsung (το Galaxy tablet) και την Dell (το Streak με οθόνη 5 ιντσών).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών-ταμπλετών θα φτάσουν τις 40 έως 50 εκατομμύρια συσκευές το 2011, σε μια αγορά που, προς το παρόν τουλάχιστον, κυριαρχείται από την εμπορική επιτυχία του iPad, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο.
Η RIM δεν έχει ακόμα αποκαλύψει την τιμή του PlayBook, το ύψος της οποίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την αποδοχή του νέου προϊόντος από τους καταναλωτές (το iPad ξεκινάει από τα 499 δολάρια), αλλά η καναδική εταιρία δήλωσε ότι θα βρίσκεται κοντά στη χαμηλότερη γκάμα τιμών για τα tablets που ήδη κυκλοφορούν. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών ComScore, η RIM κυριαρχεί στην αγορά "έξυπνων" κινητών με μερίδιο κοντά στο 40%.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...