Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Το Ταξίδι στον Ερμή στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

The NASA insignia.Image via WikipediaΗ Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων διοργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 στις 20:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) διάλεξη του Ακαδημαϊκού και καθηγητή αστροφυσικής Δρ. Σταμάτη Κριμιζή όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά παγκοσμίως τα αποτελέσματα του ταξιδιού του διαστημόπλοιου Messenger που έφθασε τον περασμένο Μάρτιο στο πλανήτη Ερμή. Η παρουσίαση πραγματοποιείται στα ελληνικά με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Το διαστημόπλοιο Messenger της NASA εισήλθε στις 18 Μαρτίου 2011 για πρώτη φορά στην τροχιά του Ερμή, πυροδοτώντας στιγμιαία τους κινητήρες του, ώστε να μειώσει την ταχύτητά του και να «συλληφθεί» από την βαρύτητα του πλανήτη. Προκειμένου να προσεγγίσει τον πλανήτη Ερμή, που βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο, το διαστημόπλοιο Messenger ήταν ειδικά εξοπλισμένο με ειδικές ασπίδες θερμικής προστασίας. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται τώρα στην πιο κοντινή που υπήρξε ποτέ από τον ήλιο απόσταση (46 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και 55 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Το Messenger χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έξι πλανητικές υπερπτήσεις πριν μπει στην τροχιά του Ερμή: μια της Γης, δυο της Αφροδίτης και τρεις του ίδιου του Ερμή σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την ταχύτητά του καθώς πλησίαζε τον ήλιο και την γιγαντιαία έλξη της βαρύτητας του ηλιακού άστρου.

Το διαστημόπλοιο συνέλεξε για πρώτη φορά με τις επτά κάμερές του στοιχεία την ώρα που διερχόταν κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη. Η μικρή του απόσταση από τον Ήλιο συνεπάγεται ότι ο πλανήτης εμφανίζει ακραίες θερμοκρασίες στην επιφάνειά του ενώ κρατήρες και κοιλάδες παραμένουν μόνιμα στην σκιά. Ο Ερμής επίσης διαθέτει μαγνητικό πεδίο σε αντίθεση με τους πλανήτες του Άρη και της Αφροδίτης.

Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου. Φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσσότα και της Αϊόβα των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε διευθυντής το 1991. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στην νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών το Νοέμβριο του 2004 και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο του 2006 ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ενώ είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...