Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Το twitter μετράει τώρα την ευτυχία

Ειδικά εργαλεία επεξεργάζονται τα tweets των χρηστών και αναλύουν την ψυχικήτους κατάσταση

Κάθε βράδυ, λίγο πριν κοιμηθούμε, οι περισσότεροι από εμάς - εκτός από το να ρίξουμε μια τελευταία ματιά στο κινητό μας - κάνουμε τον απολογισμό της ημέρας: τι προσέφερα σήμερα στον εαυτό μου και στους άλλους; Εκανα αυτά που ήθελα ή αυτά που μου επέβαλαν; Και, σε τελική ανάλυση, η ημέρα που πέρασε ήταν μια ευτυχισμένη ημέρα; Το τελευταίο είναι για τους περισσότερους το μεγάλο ζητούμενο της ζωής. Μπορούμε όμως να μετρήσουμε την ευτυχία; Αν έχουμε λογαριασμό στο twitter, μπορούμε!
Μοιάζει με αστείο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει εργαλεία «μέτρησης» των συναισθημάτων των ανθρώπων βάσει του περιεχομένου των μηνυμάτων (tweets) που αναρτούν στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Μπορούν μάλιστα να «σφυγμομετρήσουν» την ψυχική κατάσταση των κατοίκων μιας πόλης ή μιας χώρας και να... αποφανθούν αν στην περιοχή όπου μένουν κυριαρχεί η ευτυχία ή η δυστυχία!
Οι διακυμάνσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων οφείλονται, εν πολλοίς, σε αυτά που βιώνουν - σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο. Πάρτε για παράδειγμα τις ΗΠΑ: η 15η Απριλίου, όταν σημειώθηκε η διπλή βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ήταν για τους Αμερικανούς η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου. Δεν το λέει μόνο η κοινή λογική· το επιβεβαιώνει η νέα «επιστήμη» που μετρά την ευτυχία μέσω του twitter. Η επίμαχη μέθοδος εφαρμόστηκε πρώτη φορά από το Χάρβαρντ πριν από δύο χρόνια. Από τότε η τεχνική έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, που ανταγωνίζεται σε ακρίβεια τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουν οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ανάλογες... μετρήσεις ευτυχίας. Είναι βέβαιο, όμως, ότι μια από τις πιο δυστυχισμένες ημέρες ήταν η 23η Απριλίου 2010, όταν ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας (βλ. Μνημόνιο). Αν, πάλι, κάποιος ψάχνει για ευτυχισμένες ημέρες, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξει στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν το twitter... δεν είχε ακόμη εφευρεθεί.
Πώς λειτουργεί. Η μαγική συνταγή της ψηφιακής ανάλυσης της ευτυχίας ακούει στο όνομα αλγόριθμοι (σ.σ. μέθοδος υπολογισμών και επεξεργασίας δεδομένων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος): υπολογιστές σαρώνουν το twitter, ανιχνεύουν λέξεις-κλειδιά στα tweets εκατομμυρίων χρηστών, επεξεργάζονται το περιεχόμενό τους και δημιουργούν τη... λίστα της ευτυχίας (ή της δυστυχίας). Πρόκειται για μια υπόθεση πολύ πιο σοβαρή από ό,τι ενδεχομένως φαντάζεστε: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 81% των Βρετανών θεωρεί ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση της ευτυχίας των πολιτών. Ο Δαλάι Λάμα έχει αναγάγει το εν λόγω αίτημα σε προσωπική υπόθεση, ενώ το Βασίλειο του Μπουτάν μετρά επισήμως την... Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία (ΑΕΕ), δείκτης ο οποίος, σε αντίθεση με το ΑΕΠ, δεν αποτυπώνει τον πλούτο αλλά την ευτυχία ενός λαού. Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας εισήγαγε πρόσφατα έναν αντίστοιχο δείκτη, ο οποίος μετρά την ευτυχία των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μη οικονομικές παραμέτρους: από το περιβάλλον στο οποίο ζουν μέχρι την εκπαίδευση που λαμβάνουν.
Είναι όμως μετρήσιμα τα συναισθήματα των ανθρώπων, όπως είναι τα εισοδήματά τους; Ναι, απαντούν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν βαλθεί να εφεύρουν ένα... θερμόμετρο της ψυχικής διάθεσης.
Η τελευταία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από μια ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνια και του Μίσιγκαν. Από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010 πέρασαν από κόσκινο 30 εκατ. tweets, καλύπτοντας 1.300 πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ. Σε έναν διαδραστικό χάρτη που κατήρτισαν, κατάφεραν να απεικονίσουν την ευτυχία και τη δυστυχία των Αμερικανών: έβαψαν με πράσινο χρώμα τις περιοχές με τους πιο χαρούμενους κατοίκους και με κόκκινο αυτές με τους πιο λυπημένους. Σύμφωνα με τον «χάρτη της ευτυχίας», το Μαϊάμι, η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη αποτελούν επίγειους παραδείσους, εν αντιθέσει με το Τέξας, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό, ο ξηρός αέρας των οποίων φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των πολιτών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ευτυχία ισοδυναμεί με λέξεις όπως γυμναστήριο, θάλασσα και ευεξία: η σωματική δραστηριότητα και η παραμονή στην ύπαιθρο βοηθά τους ανθρώπους να διώξουν τις κακές σκέψεις, όπως γράφουν οι ίδιοι στο twitter. Επιπλέον, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και οι συχνές συναντήσεις με άλλους ανθρώπους μαρτυρούν μια λαμπρή κοινωνική ζωή και αποτελούν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Αντίθετα, οι λέξεις που προδίδουν δυστυχία είναι η πλήξη και η κούραση. «Η δύναμη αυτής της έρευνας είναι ότι, χάρη στην καταγραφή των προσωπικών συναισθημάτων, μπορούμε να απεικονίσουμε την ψυχική διάθεση των κατοίκων μιας πόλης ή ενός έθνους», λένε οι επιστήμονες του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ δημιούργησε το... Ηδονόμετρο (Hedonometer.org), το οποίο, παρά το πικάντικο όνομά του, δεν έχει να κάνει με σαρκικές απολαύσεις αλλά με την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι Αμερικανοί είναι πιο ευτυχισμένοι νωρίς το πρωί, όταν παίρνουν πρωινό, και αργά το βράδυ, όταν απολαμβάνουν το ποτό τους μετά τη δουλειά. Στο μεσοδιάστημα εμφανίζονται να κολυμπούν σε μια... θάλασσα γεμάτη θλίψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...