Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«Άνοιξε φτερά» το ηλιακό αεροπλάνο


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη δοκιμαστική πτήση  του αεροπλάνου Solar Impulse που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από αεροδρόμιο της δυτικής Ελβετίας και πέταξε επί 87 λεπτά. «Ήταν εξαιρετικά έντονες οι στιγμές αυτής της πρώτης πτήσης», επισήμανε ο πιλότος, Μάρκους Σέρντελ.


Το συγκεκριμένο αεροσκάφος «είναι το πρώτο που είναι σχεδιασμένο να πετάει μέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα και χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον», σύμφωνα με το πρόγραμμα της κατασκευής του.

«Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να επιτευχθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισήμανε ο Μπερτράν Πικάρ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα αυτό.

Το Solar Impulse έχει άνοιγμα πτερύγων ίδιο με αυτό ενός Boeing 474, το βάρος ενός μέσου αυτοκινήτου και η ενέργεια που το κινεί παράγεται από 12.000 ηλιακές κυψέλες. Ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί έλεγχος ενός αεροσκάφους που είναι τόσο μεγάλο και ταυτόχρονα, τόσο ελαφρύ-γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πιλότος του Solar Impulse.

Μέχρι σήμερα, δεν είχε πραγματοποιηθεί πτήση του συγκεκριμένου αεροπλάνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε σημαντικό ύψος.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμαστικές πτήσεις και κάθε μια θα καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση και διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...