Παρασκευή 23 Απριλίου 2010Η μεγαλύτερη έρευνα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία, που θα διεξαχθεί με ορίζοντα 30 χρόνων, ξεκίνησε χτες βάζοντας στο μικροσκόπιο τη σχέση ανίατων και χρόνιων παθήσεων (όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες) και τη χρήση των συσκευών. Την ίδια ώρα, διακεκριμένος Βρετανός ειδικός προειδοποιεί ότι η χρήση των κινητών από παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να απαγορευτεί διά ροπάλου.

Παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται έξι δισεκατομμύρια κινητά (σε απόλυτους αριθμούς, ένα κινητό αντιστοιχεί σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη).
Το δείγμα της έρευνας Cosmos περιλαμβάνει 250 χιλιάδες άτομα, ηλικίας 18 έως 69 ετών, από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Βρετανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία (προτιμήθηκαν οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά χρηστών παγκοσμίως).
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η έρευνα Cosmos εξετάζει τα δεδομένα σε μακροχρόνια βάση, καθώς παρέχεται ο απαραίτητος χρόνος για την εκδήλωση παθήσεων, όπως είναι η κακοήθεια και οι νευρολογικές νόσοι.«Για το καλό των σημερινών χρηστών αλλά και των επόμενων γενεών, η διεξαγωγή αυτής της έρευνας έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο δρ Πολ Ελιοτ, επικεφαλής της έρευνας στη Βρετανία και καθηγητής του Imperial College London, υπογραμμίζοντας πως οι προηγούμενες έρευνες στερούνταν σχετικής αξιοπιστίας διότι αναφέρονταν σε χρονικό διάστημα δέκα ετών.
Στο παρελθόν τα κινητά έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες νόσους, όπως καρκίνο, ημικρανίες, υπογονιμότητα κ.ά. Ομως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ενωση για τον Καρκίνο και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δεν στοιχειοθετούν επαρκείς αποδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Στο ίδιο μήκος κινείται και ο καθηγητής Λόρι Τσάλις, από τον ανεξάρτητο φορέα MTHR που θα χρηματοδοτήσει τον βρετανικό τομέα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, δεν προκύπτει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο.
«Δεν μπορούμε όμως και να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα», τονίζει ο Βρετανός επιστήμονας. «Απλώς δεν έχει περάσει αρκετός καιρός. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε το κινητό περισσότερο από δέκα χρόνια. Πολλές μορφές καρκίνου αναπτύσσονται έπειτα από 10 ή 15 χρόνια», προσθέτει.
Ο Τσάλις υποστηρίζει ακόμα ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η χρήση των κινητών από παιδιά κάτω των 12 ετών, καλώντας τους γονείς να αναλάβουν ενεργό δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Αλλοι καθηγητές υποστηρίζουν ότι πολλές από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα κινητά αφορούσαν μόνο το ενδεχόμενο να συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, ενώ η Cosmos, η οποία θα γίνει μέσω Διαδικτύου, θα εξετάσει και για άλλου είδους ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Η έρευνα θα εστιάσει και σε χρήστες που κινούνται με έμφαση στη χρήση του τηλεφώνου (κλήσεις, μηνύματα, «κατέβασμα» περιεχομένου), αλλά και στη θέση που τοποθετείται το κινητό, στο παντελόνι, σε τσέπη πουκάμισου ή και με χρήση hands free. 
Μίνα Αγγελίνη ΕΘΝΟΣ
mina@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...