Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Αμερικανός κατηγορείται ότι υποβοηθούσε αυτοκτονίες μέσω Διαδικτύου


Ένας Αμερικανός πρώην νοσοκόμος κατηγορείται ότι ενθάρρυνε τουλάχιστον δύο άτομα να αυτοκτονήσουν συζητώντας μαζί τους στο Διαδίκτυο.
Ο Ουίλιαμ Μέλτσερτ-Ντίνκελ, 47 ετών, θα δικαστεί στη Μινεάπολη σύμφωνα με έναν παλιό πολιτειακό νόμο για την υποβοήθηση αυτοκτονιών ο οποίος όμως σπάνια χρησιμοποιείται στα δικαστήρια.
Πολλοί νομικοί θεωρούν μάλιστα πως είναι απίθανο να καταδικαστεί επειδή απλά ενθάρρυνε τους αυτόχειρες και τους έδωσε οδηγίες, δεν τους βοήθησε όμως άμεσα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Μέλτσερτ-Ντίνκελ παραδέχτηκε στην αστυνομία ότι ενθάρρυνε δεκάδες άτομα που σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν απλώς επειδή το έβρισκε «συναρπαστικό».
Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε δύο μόνο περιπτώσεις. Την αυτοκτονία του 32χρονου Βρετανού Μαρκ Ντάιμπρου, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος το 2005, και της 18χρονης Νάντια Καχούζι, η οποία πνίγηκε σε ποτάμι της Οτάβα το 2008.
Ο Μέλτσερτ-Ντίνκελ φέρεται να τους έδωσε λεπτομερείς οδηγίες μέσω χώρων συζήτησης (chatroom) στο Διαδίκτυο, στους οποίους μάλιστα εμφανιζόταν ως νοσοκόμα με διάφορα ψευδώνυμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι σταμάτησε τη δράση του τα Χριστούγεννα του 2008 επειδή είχε ενοχές.
Σύμφωνα με το AP, αρκετοί νομικοί προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολο να καταδικαστεί: αφενός δεν παρείχε φυσική βοήθεια στους αυτόχειρες, αφετέρου η νομοθεσία για την ελευθερία του λόγου ίσως εμποδίζει την καταδίκη του για το τι έγραφε στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...