Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες στη μεγαλύτερη μελέτη για τους κινδύνους των κινητών


Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τις τυχόν επιδράσεις των κινητών στην ανθρώπινη υγεία ξεκινά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να παρακολουθήσει τουλάχιστον 250.000 άτομα για διάστημα 20 έως 30 ετών.

Οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, με διάρκεια έως 10 χρόνια, δεν έχουν δείξει αύξηση του κινδύνου για καρκίνο από τη χρήση κινητών, όπως έχουν ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα και σε καλλιέργειες κυττάρων έχουν δώσει ενδείξεις για επιπτώσεις στη λειτουργία των κυττάρων και σε μοριακό επίπεδο.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι οριστική απάντηση μπορεί να προκύψει μόνο από μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες.

Η νέα έρευνα, με την ονομασία Cosmos (Μελέτη Κοόρτης για τις Κινητές Επικοινωνίες) διαφέρει σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Δεύτερον, θα παρακολουθεί συνεχώς τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εθελοντές του δείγματος, αντί να τους ρωτά εκ των υστέρων για το πόσο χρησιμοποιούσαν το κινητό πριν από μερικά χρόνια.

Η μελέτη Cosmos απευθύνεται τώρα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ζητώντας εθελοντές 18-69 ετών από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα από λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, από αρχεία υπηρεσιών υγείας, καθώς και από ερωτηματολόγια.

Η χρηματοδότηση για την πρώτη πενταετία θα προέλθει από το Πρόγραμμα Κινητών Τηλεπικοινωνιών και Έρευνας Υγείας, ένα βρετανικό φορέα που χρηματοδοτείται από το δημόσιο και τη βιομηχανία και διευθύνεται κυρίως από ακαδημαϊκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...