Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας

Συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας, νικητές στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού καινοτομίας Imagine Cup, τον οποίο διοργανώνει η Microsoft. 

Oι δύο φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησαν το λογισμικό Touring Machine (Μηχανή Ξενάγησης), το οποίο παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις σε μουσεία και άλλους χώρους. 

Το σύστημα βασίζεται στη μηχανή φυσικής γλώσσας NaturalOWL που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα συντάσσει δυναμικές περιγραφές βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης). Για παράδειγμα, οι ξεναγήσεις για παιδιά είναι πιο απλές και πιο σύντομες από τις αντίστοιχες για ενηλίκους. 

Το Touring Machine αποφεύγει επίσης την επανάληψη πληροφοριών συγκρίνοντας τα εκθέματα που παρουσιάζονται με αυτά που έχουν ήδη περιγραφεί. 

Η πλατφόρμα υποστηρίζει δύο εφαρμογές, μία για σταθερούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα. Η έκδοση για σταθερούς υπολογιστές αναπαριστά τον τρισδιάστατο χώρο της ξενάγησης.
Για όσους προτιμούν να επισκέπτονται τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, η έκδοση για κινητά προσαρμόζει την ξενάγηση στις προτιμήσεις του χρήστη.

Συνολικά έξι ομάδες φοιτητών συμμετείχαν στον ελληνικό τελικό που πραγματοποιήθηκε το Μάιο στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα, με χορηγό το in.gr. 

Οι νικητές του πρώτου βραβείου θα συμμετάσχουν στον παγκόσμιο τελικό του Imagine Cup που θα διεξαχθεί στην Πολωνία από 3 έως 8 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...