Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Το ακριβέστερο ρολόι του διαστήματος


Σε λίγα χρόνια ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα φιλοξενεί το πιο ακριβές ρολόι που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα και το οποίο θα επιτρέπει τον καλύτερο συγχρονισμό των ρολογιών στη Γη.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το ρολόι (Atomic Clock Ensemble in Space-ACES) θα κατασκευαστεί από την EADS Astrium και σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στον ISS το 2014.

Το ρολόι θα καταγράφει το πέρασμα του χρόνου, μετρώντας τη συχνότητα των μικροκυμάτων που απορροφώνται από τα ευρισκόμενα σε φάση ψύξης άτομα καισίου.

Στη Γη η ακρίβεια των ρολογιών καισίου περιορίζεται από τη βαρύτητα του πλανήτη μας. Τα άτομα καισίου θα ψυχθούν με την χρήση λέιζερ που θα επιβραδύνουν την κίνησή τους και, σε επόμενη φάση, θα γίνεται η μέτρηση του χρόνου με βάση την ακρίβεια της συχνότητας της ακτινοβολίας μικροκυμάτων που απορροφούν και εκπέμπουν.

Οι συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέπουν μακρύτερης διάρκειας και μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεις.

Το νέο ρολόι αναμένεται να είναι τουλάχιστον 100 φορές πιο ακριβές από τα ρολόγια στους δορυφόρους GPS.

Χάρη στο νέο ρολόι του διαστήματος, που θα αποτελέσει το πιο αξιόπιστο μέχρι σημείο αναφοράς, τα επίγεια ατομικά ρολόγια θα μπορούν να συγκριθούν και να συγχρονιστούν καλύτερα μεταξύ τους. Επιπλέον, οι αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων ατομικών ρολογιών μπορεί να αποκαλύψουν αν η φυσική σταθερά που αποκαλείται «άλφα» και αποτελεί συστατικό της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, είναι όντως σταθερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...