Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Παγκόσμιο free παζάρι

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε εκκαθάριση στα ντουλάπια σας; Πόσα αντικείμενα έχετε που μαζεύουν σκόνη σε κάποια γωνιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζεστε, ούτε πρόκειται να τα χρειαστείτε ποτέ; Πόσα πράγματα κρατάτε «για καλό και για κακό», μόνο και μόνο από ανασφάλεια να τα αποχωριστείτε ή κάποιες φορές και από βαρεμάρα να μπείτε στη διαδικασία του .... αποχωρισμού;
Και αντίστροφα: πόσες φορές δεν θελήσατε κάτι, αλλά λόγω των οικονομικών συγκυριών δεν μπορούσατε να το αποκτήσετε; Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως για να μπει κάτι καινούργιο στη ζωή μας, είτε αυτό είναι συναίσθημα είτε υλικό αγαθό, πρέπει να υπάρχει χώρος. Να «πετάμε τα παλιά για να έρθουν τα καινούργια». Και χώρος δημιουργείται πάντα με έναν τρόπο: με γερές εκκαθαρίσεις.
Ομως στις εποχές που ζούμε είναι κρίμα να πετάμε πράγματα που είναι ακόμα χρήσιμα. Μπορεί να μην είναι πιο χρήσιμα για μας, αλλά ό,τι δουλεύει, ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είναι πολύ πιθανό να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλο. Ισως μάλιστα σε κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να το αποκτήσει άμεσα, αλλά θα γινόταν ευτυχήςαν αυτό το κάτι τού χαριζόταν με έναν μαγικό τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο έχουν δημιουργηθεί sites που μεσολαβούν για να πραγματωθεί η μαγεία που λέγαμε παραπάνω. Sites μέσω των οποίων μπορείτε να ανακυκλώσετε όλα όσα δεν χρειάζεστε πια, είτε χαρίζοντάς τα είτε ανταλλάσσοντάς τα με άλλα που θέλετε, αλλά δεν έχετε τη δυνατότητα να τα αποκτήσετε. Σερφάροντας στο Internet θα ξαφνιαστείτε με τις κοινότητες ανακύκλωσης των παλιών και «άχρηστων» αντικειμένων που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και έχουν μέλη από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μοιάζουν με διεθνή κέντρα ... ανταλλακτικού εμπορίου και στην περίπτωση του «χαρίσματος» θυμίζουν έναν tech Αγιο Βασίλη που δουλεύει υπερωρίες όλο το χρόνο.
Επιπλέον τα περισσότερα από τα διεθνή αυτά sites εκτός από το ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε το αντικείμενο του πόθου σας ή να ξεφορτωθείτε αυτά που πιάνουν τόπο και μαζεύουν σκόνη στο σπίτι σας, είναι και φιλικά προς το περιβάλλον. Γιατί ανταλλάσσοντας και χαρίζοντας τα αντικείμενα δεν καταλήγουν στα σκουπίδια, αλλά χρησιμοποιούνται ξανά χωρίς να ρυπαίνουν και να γεμίζουν τις χωματερές του κόσμου.
«Τίποτα δεν πάει χαμένο, όλα ανακυκλώνονται». Με αυτό το μότο το http://donnons.org, το γαλλόφωνο «αδελφάκι» των ανταλλακτικών sites σάς δίνει πληροφορίες για το πώς θα σταματήσετε να πετάτε αυτά που δεν χρειάζεστε χαρίζοντάς τα ή ανταλλάσσοντάς τα με τα μέλη του. Στον ιστότοπο θα βρείτε κατάλογο με τα αντικείμενα προς ανταλλαγή ή πώληση, ώστε να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που ζητάτε. Επιπλέον υπάρχουν φωτογραφίες για - σχεδόν- κάθε αντικείμενο, που θα σας κατατοπίσουν για την κατάστασή του. Αν και σε αυτά τα sites όλα όσα «ανεβαίνουν» είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους αντικείμενα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Το www.ecobees.com είναι ένα παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα ανθρώπων που ανακυκλώνουν ό,τι δεν χρειάζονται. Για να γίνετε μέλη της κοινότητας, απλά εγγράφεστε στον ιστότοπο και στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε να σας χαρίσουν κάτι από αυτά που θα δείτε σε φωτογραφίες, να ζητήσετε να ανταλλάξετε πράγματα με χρήστες που έχουν αυτό που θα θέλατε να αποκτήσετε ή να «ανεβάσετε» φωτογραφίες των αντικειμένων που εσείς θέλετε να «ξεφορτωθείτε» δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλους να τον αποκτήσουν. Το site έχει, εκτός των άλλων, χάρτες με τις περιοχές όπου διαμένουν όσοι χαρίζουν και ανταλλάσσουν, ενώ το σύστημα με τις φωτογραφίες των αντικειμένων σάς βοηθά να ξέρετε ακριβώς σε ποια κατάσταση είναι αυτά που παραχωρούνται.
Είναι από τα παλιότερα του είδους και μετράει ήδη πάνω από 7.341.000 μέλη παγκοσμίως ενώ έχει στο ενεργητικό του εκατομμύρια ευτυχισμένους χρήστες. Το www.freecycle.org σάς προτρέπει να «ελευθερώσετε» τα «σκουπίδια» σας, ώστε να μπορούν να τα χαρούν και άλλοι. Το δίκτυο αποτελείται από ανθρώπους που χαρίζουν αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζονται και έχει ομάδες σε κάθε γωνιά του πλανήτη που οργανώνονται ώστε η διαδικασία να γίνεται όσο το δυνατόν ευκολότερα. Και εδώ αρκεί η εγγραφή σας ως μέλος για να ξεκινήσετε τις ανταλλαγές και τα χαρίσματα. Για να ξεκινήσετε, πατήστε στο «Browse Groups» ώστε να εντοπίσετε την ομάδα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο διαμονής σας.
FreeSharing.org
Κάνει την ίδια δουλειά με τα παραπάνω, με τη διαφορά ότι είναι σχετικά νέο και δεν έχει τόσα πολλά μέλη. Το www.freesharing.org ωστόσο αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα και σιγά σιγά αναμένεται να εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε ομάδα ανταλλαγών με βάση τη χώρα μας, μπείτε στο site για περισσότερες πληροφορίες.
Εξειδικευμένο αλλά υπέροχα ενδιαφέρον το www.bookcrossing.com αφορά αποκλειστικά τα βιβλία και απευθύνεται σε όλους τους βιβλιοφάγους και τους λάτρεις της ανάγνωσης παγκοσμίως. Λειτουργεί ως εξής: διαβάζετε ένα βιβλίο και όταν το τελειώσετε, το αφήνετε σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο. Καφετέρια, παγκάκι, κάθισμα στο μετρό κ.λπ. Στη συνέχεια καταχωρίζετε τον τίτλο του βιβλίου και το πού το αφήσατε στο sites. Εκείνος που θα το βρει μπορεί να το πάρει, να το διαβάσει και να το αφήσει με τη σειρά του για τον επόμενο, γράφοντας στο site πού το βρήκε, πώς του φάνηκε και πού το άφησε. Ετσι τα βιβλία ταξιδεύουν ανάμεσά μας μοιράζοντας απλόχερα το περιεχόμενό τους σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Για να μπείτε στο «κλαμπ», γίνετε μέλος του site και ξεκινήστε να «ταξιδεύετε» τα βιβλία σας.
ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...