Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ουδέν κρυπτόν υπό το Google

Στην εποχή του Διαδικτύου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν... παρελθόν. Οποιαδήποτε κίνηση στον παγκόσμιο ιστό καταγράφεται, αποθηκεύεται και μπορεί στο μέλλον να ανασυρθεί από τις βάσεις δεδομένων και να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Οπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερικ Σμιντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Google, «γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές ποιοι είστε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας και ποιοι είναι οι φίλοι σας». O πρόεδρος της Google κ. Σμιντ έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας ότι στο μέλλον πολλοί νέοι άνθρωποι θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομά τους προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από εν δυνάμει ενοχοποιητικές πληροφορίες για το άτομό τους, πληροφορίες που εύκολα μπορεί κανείς να βρει στα προφίλ των φίλων τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το ΜySpace. Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν μια μίνι θύελλα, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων online. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σμιντ κάνει ανάλογες δηλώσεις. Πριν από λίγους μήνες είχε τονίσει: «Αν κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν,ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνετε».
Ο 27χρονος προγραμματιστής κ. Σπύρος Ευαγγελάτος αρνείται εδώ και χρόνια να αποκτήσει σελίδα στο Facebook. «Ο λόγος για τον οποίο αντιστέκομαι στον πειρασμό του Facebook είναι πως εκεί εκτίθενται προσωπικά σου δεδομένα,χωρίς να έχεις πλήρη έλεγχο πάνω σε αυτά. Και αυτό διότι μεγάλο μέρος της πληροφορίας “ανεβαίνει” από τους φίλους σου.Ακόμη και αν η πληροφορία αυτή δεν αφορά ρητά εμένα,και μόνο από τα προφίλ των φίλωνείναι δυνατόν κανείς να συμπεράνει πολλά στοιχεία» λέει. Οπως εξηγεί, ακόμη και κάποιος που δεν έχει προφίλ δεν είναι πλήρως προστατευμένος. «Εχει τύχει να πάω σε πάρτι, εν αγνοία κάποιων φίλων μου,και προτού προλάβω να γυρίσω πίσω να έχουν ενημερωθεί για τα πάντα από φωτογραφίες στο Facebook.Αυτή η μαζική διασπορά πληροφορίας με κάνει να νιώθω άβολα» τονίζει.

Τι ισχύει στην Ελλάδα
Το «Street View» είναι μια υπηρεσία της Google που επιτρέπει στους χρήστες να δουν εικόνες δρόμων της επιλογής τους. Ως σήμερα έχει επεκταθεί σε 30 χώρες και εκατοντάδες μεγαλουπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ειδικά στη χώρα μας προσέκρουσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με απόφαση της οποίας η συγκεκριμένη υπηρεσία θα πρέπει να παρέχεται με την προϋπόθεση να «θολώνονται» τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες. Πριν από λίγες ημέρες η Ισπανία κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Google για το «Street View».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...