Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Γρήγορο Ιντερνετ στο σπίτι

Οι Ελληνες δικτυώνονται στο Ιντερνετ με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που η ψηφιακή σύγκλιση της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη όλο και πλησιάζει! Ετσι, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, οι γρήγορες οικιακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότεροι κατά 7,5% είναι οι χρήστες καρτών κινητού Internet.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε σχέση με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 δείχνουν ότι η ζήτηση για ταχεία πρόσβαση στο Ιντερνετ παραμένει υψηλή στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου 2010 ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων ανερχόταν σε 2.105.076, παρουσιάζοντας αύξηση 20,1% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα του 2009. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2010 πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 31.407 νέες συνδέσεις Ιντερνετ κάθε μήνα, έναντι 27.200 κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο η ζήτηση ήταν συγκριτικά μικρότερη.

Σε απόλυτα νούμερα, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 18,6%. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στην 23η θέση ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αναμφίβολα απογοητευτική. Ομως η εικόνα αλλάζει αν λάβει κανείς υπόψη του την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η ζήτηση για γρήγορο Ιντερνετ στη χώρα μας και η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Από την άποψη αυτή η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι Ελληνες που βάζουν γρήγορο Ιντερνετ προτιμούν πλέον τα συνδυαστικά πακέτα. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 λειτουργούσαν 1.376.885 συνδέσεις «double play» και 118.030 συνδέσεις «triple play». Το συνολικό ποσοστό των συνδυαστικών πακέτων ανερχόταν σε 71% επί των συνολικών συνδέσεων, ενώ πέρυσι δεν ξεπερνούσαν το 54%.

Σε ό,τι αφορά την ονομαστική ταχύτητα των γραμμών DSL στην Ελλάδα, το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι αυξήθηκε στα 13,7 Mbps από 11,12 Mbps κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ για τις τιμές αναφέρει ότι είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι είναι οι Ελληνες που «σερφάρουν» στο Ιντερνετ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών, δηλαδή αυτών που κατά το τελευταίο τρίμηνο χρησιμοποίησαν υπηρεσίες δεδομένων 3G, έφθασε τον Ιούνιο του 2010 τους 1.279.871, εκ των οποίων οι 242.143 έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Ιντερνετ από φορητούς υπολογιστές μέσω 3G.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφηκε αύξηση περίπου 7,5% του αριθμού των συνδρομητών που κάνουν χρήση καρτών κινητού Ιντερνετ, παρά το γεγονός ότι οι ενεργοί συνδρομητές κινητής μειώθηκαν κατά 7%.
ΣΤΑΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...