Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Προσοχή στα «μολυσμένα» e-mails

no spam!Image via WikipediaΚατά 24% μειώθηκε ο αριθμός των μηνυμάτων spam που έλαβαν οι χρήστες του Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, την ίδια περίοδο σημειώθηκε ραγδαία αύξηση -κατά 111%- των μολυσμένων από ιούς μηνυμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα της Google, τα spamμειώνονται – ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται η επικινδυνότητά τους. Η ανάλυση 3 δισεκατομμυρίων μηνυμάτων σε διάστημα τριών μηνών κατέδειξε ότι οι αποκαλούμενοι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να εξαπολύσουν επιθέσεις με ιούς και κακόβουλο λογισμικό (malware).

Η έκθεση της Google κατέγραψε ότι το ποσοστό των μηνυμάτων spam που εστάλησαν διεθνώς μειώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αύξηση 111% στις επιθέσεις μέσω email

Ωστόσο, οι ιοί που περιέχονταν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 111% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Η Google μπλόκαρε αριθμό-ρεκόρ κακόβουλων μηνυμάτων. Μέσα σε μία μόλις ημέρα, εμπόδισε την παραλαβή 188 εκατομμυρίων email που περιείχαν ιούς.

Οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό μέσω email έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες. Η πιο πρόσφατη «μόδα» είναι η αποστολή δήθεν ειδησεογραφικών μηνυμάτων που αναγγέλλουν το θάνατο ενός διάσημου προσώπου.

Η τελευταία τέτοια περίπτωση σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσε στον διάσημο ηθοποιό Ρόμπερτ Πάτινσον, πρωταγωνιστή του «Twilight». Όταν ο παραλήπτης του email κάνει «κλικ» στο αρχείο που επισυνάπτεται στο μήνυμα, απελευθερώνει το κακόβουλο λογισμικό το οποίο μολύνει τον υπολογιστή του.

Το 78% των email είναι spam

Υπολογίζεται ότι τα μηνύματα spam αντιπροσωπεύουν το 78% του συνολικού αριθμού των email που στέλνονται. Η εταιρεία Spamhaus εκτιμά ότι το 90% των εισερχόμενων μηνυμάτων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία είναι spam. Επίσης, σύμφωνα με την Microsoft, τουλάχιστον το 97% των email θεωρούνται «ανεπιθύμητα» από τους παραλήπτες τους.

Ο αριθμός των spam που διακινούνται στο Διαδίκτυο είναι εντυπωσιακός. Σύμφωνα με την εταιρεία Commtouch Software, τον Ιανουάριο του 2010 στέλνονταν κατά μέσο όρο 183 δισεκατομμύρια spam την ημέρα. Πρόκειται για διπλασιασμό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων μέσα σε τρία χρόνια, καθώς ο αντίστοιχος αριθμός των spam το 2007 ήταν 90 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την Commtouch, τα περισσότερα spam (ποσοστό 81%) αφορούν σε διαφημίσεις φαρμακευτικών προϊόντων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...