Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χάθηκαν τα email 155.000 χρηστών

Τουλάχιστον 155.000 χρήστες του Gmail είδαν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα να εξαφανίζονται, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος το οποίο η Google προσπαθεί ακόμη να επιλύσει.

Προσπαθώντας να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους το πρωί της Κυριακής διαπίστωσαν ότι όλα τα email, τα συνημμένα αρχεία και οι ρυθμίσεις που είχαν ορίσει είχαν χαθεί.

Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Gmail ως κύρια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσαν ότι έχασαν πολύτιμες πληροφορίες ακόμη και για επαγγελματικά θέματα.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν μεταξύ αυτών που έχασαν τα email τους βρίσκονται και χρήστες από την Ελλάδα.

Μηνύματα διαμαρτυρίας

Από χθες αναρτώνται διαρκώς μηνύματα στο φόρουμ της Google, από χρήστες -κυρίως Αμερικανούς- που αναφέρουν ότι όλες οι ρυθμίσεις που είχαν κάνει στο λογαριασμό τους έχουν επιστρέψει στην κατάσταση προεπιλογής «default», τα φίλτρα που είχαν ενεργοποιήσει έχουν χαθεί, και το inbox, στο οποίο είχαν αποθηκεύσει δεκάδες ή εκατοντάδες μηνύματα, είναι εντελώς άδειο.

«Κάτι έκανε στραβά η Google, εκτός κι αν υπάρχουν χάκερ που εργάζονται υπερωριακά, διότι φαίνεται ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν εμένα που μόλις έχασαν όλα τα email τους», έγραψε ένας χρήστης.

«Το πρωί όταν ξύπνησα είδα στο inbox μόνο δύο μηνύματα που είχαν σταλεί χθες το βράδυ. Όλα τα υπόλοιπα είχαν εξαφανιστεί», ανέφερε ένας χρήστης της υπηρεσίας, ενώ ένας άλλος έγραψε, εμφανώς ανήσυχος: «Φίλε, μην με τρομάζεις. Έχω κρατήσει τα email τεσσάρων ετών στον λογαριασμό μου!».

Όταν συνδέονταν στο Gmail, οι χρήστες αντίκριζαν ένα «μήνυμα καλωσορίσματος» σαν να είχαν δημιουργήσει τον λογαριασμό για πρώτη φορά.

Πολλοί χρήστες αναρωτήθηκαν αν η εταιρεία έχει ή όχι σύστημα αποθήκευσης αντιγράφων δεδομένων (backup), που να επαναφέρει τις χαμένες πληροφορίες σε περίπτωση τεχνικής βλάβης.

Επιβεβαίωσε το πρόβλημα η Google

Η Google επιβεβαίωσε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα, το οποίο πιθανότατα οφείλεται σε σφάλμα λογισμικού (bug) που οδήγησε στην πλήρη διαγραφή των email.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, με ανάρτησή της, ότι το πρόβλημα επηρέασε λιγότερο από το 0,08% των χρηστών του Gmail, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 155.000 ανθρώπους.

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα.

«Οι τεχνικοί της Google εργάζονται για να επαναφέρουν την πλήρη πρόσβαση (στα email). Οι χρήστες που επηρεάστηκαν (από το πρόβλημα) ενδέχεται προσωρινά να μην είναι σε θέση να συνδεθούν, όσο επισκευάζουμε τους λογαριασμούς τους», αναφέρεται στην ανάρτηση της Google.

Η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει όλα τα χαμένα δεδομένα «στο εγγύς μέλλον», χωρίς, ωστόσο, να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Το Gmail της Google -που μπήκε στην αγορά το 2007- είναι σήμερα η τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών comScore τον περασμένο Νοέμβριο, το Hotmail της Microsoft έχει διεθνώς 361,7 εκατομμύρια χρήστες.

Ακολουθεί το Yahoo Mail με 273,1 εκατομμύρια χρήστες και το Gmail με 193,3 εκατομμύρια χρήστες.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...