Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Υπολογιστής νίκησε τον πρωταθλητή του Jeopardy!

 Τον πρωταθλητή του παιχνιδιού Jeopardy! νίκησε ένας υπερυπολογιστής Watson της IBM ενώ ήρθε σε ισοπαλία με κάποιον άλλο. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση φέρνει στο μυαλό μια αντίστοιχη που είχε γίνει το 1997 όταν ένα πρόγραμμα της ίδιας εταιρίας κέρδισε τον πρωταθλητή του σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ.

Το Jeopardy! προβάλλεται από το 1964 στις Ηνωμένες Πολιτείες στο οποίο οι παίκτες πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους δίνει ο παρουσιαστής.

Σύμφωνα με την εταιρία, ο συγκεκριμένος υπολογιστής «είναι σχεδιασμένος να συναγωνιστεί την ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να κατανοεί τα πραγματικά νοήματα πίσω από τις λέξεις, και να ξεχωρίζει το σχετικό από το άσχετο περιεχόμενο».

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας ισχυρίζονται πως ο υπολογιστής με τις δυνατότητες που κατέχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επιστημονικές έρευνες.

Στο παιχνίδι ο υπολογιστής δεχόταν τις ερωτήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων και χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο internet εξέταζε μια προς μια τις απαντήσεις και έδινε αυτή που «έκρινε» ότι μάζευε τις περισσότερες πιθανότητες να είναι σωστή.

Ο υπολογιστής ωστόσο έκανε μερικά λάθη όπως η επανάληψη μιας λανθασμένης απάντησης που έδωσε ένας άλλος παίκτης. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε την ερώτηση για την ίδρυση μάρκας μπισκότων με τον Κεν Τζένινγκς να απαντά το 1920 όπως και ο υπολογιστής. Η σωστή απάντηση ωστόσο ήταν το 1910.

Πιο «δυνατό» έδειξε πως είναι το μηχάνημα στην κατηγορία μουσική καθώς όταν ρωτήθηκε σε ποιο τραγούδι ανήκει ο στίχος «She died in the church and was buried along with her name, nobody came» απάντησε ορθώς Eleanor Rigby των Beatles.

Ο υπολογιστής και ο παίκτης Μπραντ Ράτερ κέρδισαν από 5.000 δολάρια και ο Κεν Τζένινγκς 2.000 δολάρια.

Το ευφυές μηχάνημα ονομάζεται Ουότσον από τον ιδρυτή της IBM Τόμας Τζ. Ουότσον ενώ τα λεφτά που κερδήθηκαν θα δοθούν για φιλανθρωπούς σκοπούς
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...