Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

20 χρόνια από την πρώτη κλήση GSM

Την 1η Ιουλίου, 1991, πραγματοποιήθηκε η πρώτη GSM κλήση σε εμπορικό δίκτυο, μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας, κ. Harri Holkeri και του αντιδημάρχου της πόλης Tampere της Φιλανδίας, κ. KaarinaSuonio. Το πρώτο δίκτυο GSM αναπτύχθηκε από τιςTelenokia και Siemens – σήμερα Nokia Siemens Networks – για τον Φιλανδικό πάροχο Radiolinja, που σήμερα λειτουργεί με την εμπορική ονομασία Elisa.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής κλήσης,οι Harri Holkeri καιKaarina Suonio αντάλλαξαν απόψεις για τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας ψηφιακής GSM τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική ποιότητα φωνής, η ασφάλεια των συνδιαλέξεων, και το γεγονός ότι η αποθήκευση της ταυτότητας της σύνδεσης στην κάρτα SIM θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν τη συσκευή της αρεσκείας τους.

Το Global System for Mobile communications (GSM) υιοθετήθηκετο 1987 ως το Ευρωπαϊκό πρότυπο για τις ψηφιακές κινητέςεπικοινωνίες. Αυτή η 2ης γενιάς τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, είχε επιπλέον τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων πέραν της φωνής. Η υψηλή ποιότητα των κλήσεων φωνής, η δυνατότητα διεθνούς περιαγωγής και η υποστήριξη νέως υπηρεσιών όπως για παράδειγμα η αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), έθεσαν τις βάσεις για την ταχύτατη εξάπλωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός των συνδρομητών GSMαυξήθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη. Μέσα στην πρώτη μόνο δεκαετία (2001) ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, σε 838 GSM δίκτυα σε 234 χώρες και ανεξάρτητες περιοχές ανά τον κόσμο, υπάρχουν 4.4 δισεκατομμύρια συνδρομές* και κάθε μέρα πραγματοποιούνται 1 εκατομμύριο νέες συνδρομές: ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 12 συνδρομές το δευτερόλεπτο.

“Το GSM ήταν η πρώτη ψηφιακή τεχνολογία η οποία στηριζόταν σε ανοικτά πρότυπα και έθεσε της βάσεις για την μαζική χρήση των κινητών τηλεφώνων,” σχολίασε ο Pekka Soini, υπεύθυνος Εταιρικής Ανάπτυξης στη Nokia Siemens Networks.

“Το GSM συνεχίζει να εξελίσεται και θα παραμείνει και στις επόμενες δεκαετίες, μαζί με τα 3G και LTE, βασικό δομικό συστατικό των κινητών επικοινωνιών. Βλέπουμε μάλιστα σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για την τεχνολογία GSMστον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού με δυνατότητες Single RANAdvanced, σε αναβαθμίσεις χωρητικότητας για υψηλή ποιότητα φωνής, καθώς και σε νέες τάσεις όπως η χρήση έξυπνων συσκευών, η επικοινωνία machine-to-machine και η φωνή υψηλής ευκρίνειας. Μια από τελευταίες καινοτομίες η οποία ανακοινώθηκε μέσα στον Ιούνιο, το Orthogonal Sub-Channel Dual Full Ratefeature, αφορά στη χρήση ειδικού λογισμικού το οποίο επιτρέπει μέχρι και 100% άυξηση στη χωρητικότητα για υπηρεσίες φωνής και σημαντικά αναβαθμισμένη ποιότητα ομιλίας για το GSM.” συνέχισε ο Soini.

“Όταν αναπτύσαμε το δίκτυο και κατασκευάζαμε το πρώτο Nokiaκινητό τηλέφωνο GSM για αυτή την πρώτη κλήση, ελάχιστοι από εμάς τολμούσαν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον,” συμπλήρωσε ο Timo Ali-Vehmas, VP, Compatibility και ΙndustryCollaboration στη Nokia. “Κανένας από εμάς εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να φανταστεί τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε η τεχνολογία αυτή στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν εφικτό χωρίς την καινοτόμο εργασία ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων του κλάδου στα είκοσι αυτά χρόνια. Η εργασία αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και είναι εκπληκτικό να παρακολουθείς την εξέλιξη και την ανανέωση του GSM προς νέες συναρπαστικές κατευθύνσεις.”

Η τεχνολογία της Nokia Siemens Networks υποστηρίζει άμεσα 2.9 δισεκατομμύρια συνδρομητές – περίπου το μίσό από τον παγκόσμιο πληθυσμό – σε 365 δίκτυα GSM σε 143 χώρες. ΗNokia παρουσίασε το πρώτο GSM τηλέφωνο, το Nokia 1011, το 1992, το οποίο και υπήρξε το πιο δημοφιλές της εταιρείας, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 250 εκατομμύρια συσκευές.

H GSM τεχνολογία, όπως πρωτοτυποιοήθηκε από τη 3GPP, εξελίχθηκε περαιτέρω στις τεχνολογίες EDGE, 3G και LTE. Τα δίκτυα τρίτης γενιάς 3G WCDMA έχουν δυνατότητες υψηλότερων ταχυτήτων για τη διακίνηση δεδομένων και μεγαλύτερη χωρητικότητα για την ανάπτυξη κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η τεχνολογία LTE, η οποία βρίσκεται ήδη σε εμπορική λειτουργία σε περισσότερα από 20 δίκτυα παγκοσμίως,σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογία αυτής. Κύριος μοχλός αναπτυξης του LTE αποτελεί η ραγδαία αυξανόμενη ανάγκη για χωρητικότητα για κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα GSM, 3G καιLTE αποτελούν εξέλιξη της ίδιας τεχνολογίας, και ως συνέπεια τα δίκτυα αναπτύσονται και επεκτείνονται ανάλογα με τις ανάγκες τους για κάλυψη και χωρητικότητα, έχοντας εξεσφαλισμένη τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τεχνολογιών.

ΣΤΗ ΦΩΤΟ : O Harri Holkeri, Πρωθυπουργός της Φιλανδίας το 1991, πραγματοποιεί την πρώτη παγκοσμίως GSM κλήση, την 1η Ιουλίου 1991, στο Ελσίνκι. Το πρώτο δίκτυο GSM αναπτύχθηκε από τις Telenokia και Siemens – σήμερα Nokia Siemens Networks – για τον Φιλανδικό πάροχο Radiolinja, που σήμερα λειτουργεί με την εμπορική ονομασία Elisa. Ο Holkeri κάλεσε τον Kaarina Suonio, αντιδήμαρχο της πόληςTampere στη Φιλανδία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής κλήσης,οι Harri Holkeri και Kaarina Suonio αντάλλαξαν απόψεις για τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας ψηφιακής GSM τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική ποιότητα φωνής, η ασφάλεια των συνδιαλέξεων, και το γεγονός ότι η αποθήκευση της ταυτότητας της σύνδεσης στην κάρτα SIM θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν τη συσκευή της αρεσκείας τους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...