Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κινητά, ταμπλέτες και υπολογιστές ενοποιούνται με το Ubuntu for phones - VIDEO

Ένα νέο πολλά υποσχόμενο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες ανακοίνωσε χτες η Canonical, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές εναλλακτικό σύστημα Ubuntu Linux.

Πρόκειται για μια ειδική “mobile” έκδοση του Ubuntu, το Ubuntu for Phones, που διαθέτει περιβάλλον βελτιστοποιημένο για κινητά και ταμπλέτες με οθόνες αφής και η οποία θα βασίζεται στο Android, αλλά θα είναι αυτόνομη. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να έχει κανείς Android στο κινητό του για να το τρέξει.

Η Canonical το προβάλλει ως “το superphone που είναι επίσης και PC”. Με λίγα λόγια το τηλέφωνο μας θα μετατρέπεται σε έναν πλήρη υπολογιστή όταν το βάζουμε στο κατάλληλο dock. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε στην τσέπη μας ένα και μόνο λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει παντού από τα PC μέχρι τα tables και την τηλεόραση...

Το περιβάλλον του mobile Ubuntu είναι απλό, χωρίς εμφανή κουμπιά όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στα iOS και Android. Για την ακρίβεια, η πλοήγηση βασίζεται στα swipes, δηλαδή στο σύρσιμο των δαχτύλων από τις άκρες της οθόνης. Η ιδέα αυτή δεν είναι βέβαια καινούρια αλλά στην περίπτωση του νέου Ubuntu κάθε swipe έχει τη δική του λειτουργία.

Για παράδειγμα με ένα “μικρό” swipe από την αριστερή πλευρά προς τα δεξιά, εμφανίζεται ένα dock με εικονίδια των εφαρμογών μας.

Και πως εμφανίζονται όλες οι ανοικτές εφαρμογές του κινητού; Απλά κάνουμε πλήρες swipe από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Φυσικά, στην κορυφή της οθόνης εμφανίζονται πολύ μικρά εικονίδια, με τις κλασικές λειτουργίες που έχουμε συνηθίσει στα κινητά (μπαταρία, κεραία, κλπ) ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα φωνητικής πλοήγησης. Παράλληλα, η οθόνη καλωσορίσματος θα είναι βελτιστοποιημένη ώστε να προβάλει συνέχεια πληροφορίες στον χρήστη, όπως τα νέα του μηνύματα, ακόμα και όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη.

Σύμφωνα με την Canonical, είναι ήδη στα σκαριά ένα app store που θα προσφέρει εφαρμογές για το νέο λειτουργικό σύστημα. Οι εφαρμογές δεν θα είναι Java όπως στο Android αλλά γραμμένες σε HTML5 ή σε κώδικα του Ubuntu για μεγαλύτερη ταχύτητα. Μάλιστα, η Canonical υπόσχεται ότι οι εφαρμογές του mobile Ubuntu θα τρέχουν άνετα ακόμα και σε φτηνά smartphones.

Προς το παρόν, το νέο λειτουργικό είναι σε κατάσταση preview, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει στο κινητό ή στο tablet του. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, όμως, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια έκδοση του Ubuntu for Phones για το Samsung Galaxy Nexus, και θα ακολουθήσουν κι άλλες αργότερα. Τηλέφωνα και tablets που θα τρέχουν εξαρχής Ubuntu θα δούμε από το 2014...

Δείτε βίντεο με το νέο λειτουργικό σύστημα:Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...