Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Νέο εργαλείο της Google για ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης ανακοίνωσε στο Google Ideas Summit της Νέας Υόρκης νέα προϊόντα που υπόσχονται ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ειδικά σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα.

Το πιο φιλόδοξο εξ αυτών είναι το uProxy, μία νέα επέκταση του browser που χρησιμοποιεί την τεχνολογία peer-to-peer και επιτρέπει την κρυπτογραφημένη σύνδεση δύο χρηστών μεταξύ τους, με εκείνον που βρίσκεται στη χώρα που έχει επιβάλει λογοκρισία στο διαδίκτυο να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη σύνδεση του άλλου για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η επέκταση είναι συμβατή μόνο με τους browsers Chrome και Firefox, και όχι με τον Internet Explorer.

Το uProxy αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και της Brave New Software και αποτελεί ένα είδος ασπίδας από την κρατική παρακολούθηση και τα φίλτρα.

Πρακτικά, με το uProxy ένας χρήστης στις ΗΠΑ μπορεί να δώσει ανοιχτή πρόσβαση στο αμερικανικό διαδίκτυο σε έναν φίλο του στο Ιράν, την Κούβα ή την Κίνα, για παράδειγμα. Η σύνδεση είναι κρυοπτογραφημένη, δεν μεσολαβεί κάποιος κεντρικός server ή εμπορικός φορέας, και τα καταπιεστικά καθεστώτα δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να την εντοπίσουν.

Προς το παρόν, το εργαλείο είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων για δοκιμή της αξιοπιστίας και της ασφάλειάς του, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα «ανοίξει» για ακόμα περισσότερους χρήστες. Όσοι επιθυμούν να το δοκιμάσουν, μπορούν να εγγραφούν εδώ.
Πηγή: Time
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...